http://www.mmediu.ro/pagina_copiilor/explore_danube/exploreDanube.html


Dans traditional din Austria

Dans traditional din Ungaria


Dans traditional din Ucraina


Dans traditional din Moldova


Cateva motive pentru care merită să conservăm Delta Dunării
1.Este singura deltă din lume declarată, încă din anul 1991, Rezervație a Biosferei, în cadrul Programului UNESCO „Omul şi Biosfera”.
2.Este a treia ca mărime din Europa și pe locul 22 la nivel mondial, având o suprafațã de 5800 km², adică 2,5% din suprafața României.
3. În deltă întâlnim aproape toate păsările existente la noi în țară și cea mai mare colonie, protejată, de pelican comun (Pelecanus onocrotalus) din Europa, peste 2.500 perechi.
4.Tot în deltă găsim cea mai întinsă zonă compactă de stufăriș de pe continent (1750 km²).
5.Și singurele păduri de nisip din România, pădurea Letea și pădurea Caraorman, cu liane de până la 25 de metri.
6.30 de tipuri de ecosisteme, peste 7400 de specii de plante și animale (60% din populația mondială de cormoran mic și 50% din cea de gâscă cu gât roșu).
7.Pe lângă o mulțime de plante protejate, chiar pe luciul apei întâlnim două plante carnivore: otrățelul de baltă (Ulticularia Vulgaris) și aldrovada (Aldrovanda vesiculosa).
8.În apele Dunării și ale Deltei întâlnim cel mai mare peşte de apă dulce din lume – morunul (Huso huso), de altfel în România și Bulgaria fiind singurele populații viabile de sturioni sălbatici din Europa. Specie contemporană cu dinozaurii, morunul poate trăi până la 100 de ani și poate depăși ca mărime un autobuz. Dar, la fel ca și ceilalți patru sturioni pe care îi mai întâlnim la noi – păstruga, viza, nisetrul și cega, toate specii protejate – acest pește este pe cale de dispariție.Povestea marelui fluviu
Bazinul Dunarii,care ocupa 8,35% din suprafata Europei se desfasoara pe 8 grade latitudine si 22 grade longitudine.Punctul cel mai nordic al bazinului depaseste paralela de 50 grade N in Muntii Sudeti la izvoarele raului Morava ceha.Punctul cel mai sudic al bazinuluii se apropie de paralela de 42 grade N in Crna Gora.de la izvoarele raului Morava.

sudeti.jpg

cuprinde localitatile Wien (Lobau), Groß-Enzersdorf, Orth an der Donau, Eckartsau, Engelhartstetten, Hainburg, Bad Deutsch-Altenburg, Petronell-Carnuntum, Regelsbrunn, Haslau-Maria Ellend, Fischamend si Schwechat. Parcul este situat intre Viena si Bratislava.

besucher.png

Bazinul hidrografic al Dunarii,al doilea ca marime in Europa si al 24-lea pe glob,cuprinde un relief foarte accidentat.Repartizat pe trepte de altitudine se constata ca 36% din suprafata bazinului este situata la inaltimi de peste 1000 m,iar 64% la inaltimi sub 1000 m.
Altitudinea medie a bazinului este de 475 m.
Din cei 120 de afluenti mai importanti pe care ii are Dunarea, 34 sunt navigabili.Dintre acestia,primii ca debit sunt :Sava,Tisa si Innul.

Belgrad_Save_Donau.jpgRâul Sava

tisa.jpgRâul Tisaharta-dunarea.jpg

Dunarea este singurul fluviu din Europa care curge de la Vest la Est? Majoritatea apelor curgatoare au un curs Nord-Sud. Un alt rau important cu un curs asemanator din Europa este Raul Po (Italia, 652 km) iar in lume mai exista alte cateva exemple: Yangtze (6.385 km, China, al treilea ca lungime din lume si cel mai mare din Asia) sau Narmada (1.312 km, India).
Dunarea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeana.
Primul oras prin care trece Dunarea este oras este Donaueschingen iar ultimul este Sulina (Romania). Cel mai mare oras strabatut de Dunare este Budapesta, capitala Ungariei, cu o populatie de peste 1.7 milioane conform ultimelor date demografice iar Sulina este cel mai mic oras strabatut: doar putin peste 4.500 de locuitori.
dunare2-1340960104.jpg

dunarea.jpeg
dunarea 3.jpg